logo nami

Festiwal Shogi z Madoką Kitao

Klub japońskich gier
Grupa na Facebooku

Klubu ma na celu popularyzację tradycyjnych gier japońskich we Wrocławiu i zapewnienie przestrzeni spotkaniom fanów gier towarzyskich – zarówno tych tradycyjnych, jak i innych popularnych gier planszowych i karcianych.
W klubie znajdziecie sporo tradycyjnych gier japońskich: shogi, go, hanafuda. Każde spotkanie Klubu to okazja do nauczenia się ich zasad lub podniesienia umiejętności. Zachęcamy też do przynoszenia własnych gier planszowych i karcianych.

Termin: środy godz. 17:00-20:00
Miejsce: lokal Fundacji NAMI przy ul. Przelot 7

Kontakt w sprawach cotygodniowych spotkań w klubie:
Dominik Przybylski (aka Gucio Przyczepa): p.dominik2005@gmail.com, tel. (+48) 889 044 64

Kontakt w sprawach pokazów, turniejów i zajęć dla dzieci:
Maciej Pogorzelski:
maciej.pogorzelski@fundacja-nami.pl, tel. (+48) 502 796 050

Shogi w Fundacji NAMI

Shōgi (将棋) dosłownie „gra generałów” to oryginalna, japońska gra strategiczna. Ze względu na wspólne korzenie i zbliżone zasady, nazywana jest też „japońskimi szachami”. Tak jak w szachach, celem gry jest mat króla przeciwnika. Gra odbywa się na planszy liczącej 9 na 9 pól. Płaskie figury, których ruchy są zbliżone do szachowych, są jednokolorowe – rozróżnia się je po kierunku, w którym są obrócone. Poza przesunięciem figury, gracz może też wykonać ruch polegający na wstawieniu na planszę zbitej wcześniej figury przeciwnika jako swojej. Dodaje to grze dynamiki i sprawia, że końcowe etapy partii są bardzo emocjonujące.

shogi

Dōbutsu shōgi (どうぶつしょうぎ) „zwierzątkowe shogi”, to stworzona przez japońskie zawodniczki shogi p. Madokę Kitao i Maiko Fujitę uproszczona wersja japońskich szachów łącząca trzy pomysły:
1. uproszczenie gry do 4 figur przypadających na każdego z graczy i zastosowanie planszy liczącej tylko 3 na 4 pola,
2. zastąpienie znaków kanji na bierkach łatwo rozpoznawalnymi symbolami zwierząt (lwa, słonia, żyrafy i kurczaka),
3. zaznaczenie na każdej z figur dopuszczalnych kierunków ruchu odpowiednimi kropkami i skrócenie ruchów tylko do pojedynczych pól.
W efekcie powstała gra, której zasad można się nauczyć dosłownie w kilka minut, ale zachowująca najważniejsze elementy strategii shogi wraz z niezrównaną dynamiką gry.

dobutsu shogi

Klub shogi w Fundacji NAMI
W marcu 2014 przy Fundacji NAMI powstał pierwszy klub shogi we Wrocławiu, a w czerwcu tego samego odbył się pierwszy turniej (I Otwarte Mistrzostwa Wrocławia w Shogi), który zgromadził kilkanaście osób. Od tamtej pory udało się we Wrocławiu zorganizować kilkadziesiąt turniejów, między innymi IV Otwarte Mistrzostwa Polski, które były największych wydarzeniem polskiego shogi w 2015 roku.
W roku 2017 w Wrocławiu odbyły się pierwsze w historii Mistrzostwa Europy Juniorów w Shogi, a druga edycja odbędzie się także we Wrocławiu w roku 2018.

Dzięki staraniom Fundacji NAMI, Dobutsu shogi zostało wydane w Polsce pod nazwą "Złapmy Lwa" przez edukacyjne wydawnictwo EiSystem, a szkolne zestawy wraz z poradnikiem metodycznym trafiły juz do ponad 100 placówek edukacyjnych, przeszkolono też blisko 1000 nauczycieli.

Fundacja prowadzi też regularne kursy japońskich szachów i programowania dla dzieci w wieku 7-9 lat.

Wrocław stał się, obok Krakowa i Warszawy, jednym z głównych ośrodków shogi w Polsce, wyróżnia się wśród nich aktywnością w popularyzacji shogi. Duże znaczenie miało też zorganizowanie dwóch wizyt we Wrocławiu Madoki Kitao, które przerodziły się w organizowany corocznie Festiwal Shogi.

Oprócz sukcesów organizatorskich wrocławscy shogiści odnoszą sukcesy sportowe:
– Krzysztof Sieja został vice-Mistrzem Polski w 2015 roku.
– Wojciech Jedynak zdobył tytuł Mistrza Polski w 2016 roku.

Go w Fundacji NAMI

Go w Japonii zwane też igo (囲碁) to dalekowschodnia gra strategiczna, która mimo bardzo prostych zasad pozwala rozegrać niewyobrażalną liczbę różnych partii. Gracze ustawiają naprzemiennie swoje kamienie (odpowiednio białe i czarne) na przecięciach prostopadłych linii planszy (goban) o wymiarach 19 na 19 linii. Celem gry jest otoczenie własnymi kamieniami jak największego pola na planszy (liczonego jako liczba przecięć linii). Gra ta była uważana za obowiązkowy trening myślenia strategicznego oraz szkoła charakteru dla dowódców i władców Dalekiego Wschodu.

go

Klub go w Fundacji NAMI
Chociaż w GO grywało się we Wrocławiu już od lat 80-tych, a jeszcze niedawno prężnie działały w naszym mieście dwa akademickie kluby, goistyczne serce Wrocławia bije obecnie w siedzibie Fundacji NAMI.
Wytrwałość Marcina Majki: organizowanie lekcji, pokazów, turniejów i wielodniowych treningów zgromadziło grupę zarówno początkujących jak i grających od dawna graczy. Nasz klub przyczynił się też do reaktywacji Ligii Młodych Mistrzów.

wspierają logo wroclaw logo sektor3

Fundacja Przyjaźni Polsko-Japońskiej NAMI

ul. Legnicka 65, 54-206 Wrocław
KRS 0000463568, REGON 022151911, NIP 894-304-66-75