logo nami

cennik zajęć odpłatnych
zniżki dla wolontariuszy
dojazd do lokalu fundacji
materiały dla prasy i mediów

Powrót do strony głównej

Na tej stronie:
Go w Fundacji NAMI
Shogi w Fundacji NAMI

Zobacz też:
Festiwal Shogi z Madoką Kitao

Go w Fundacji NAMI

Go w Japonii zwane też igo (囲碁) to dalekowschodnia gra strategiczna, która mimo bardzo prostych zasad pozwala rozegrać niewyobrażalną liczbę różnych partii. Gracze ustawiają naprzemiennie swoje kamienie (odpowiednio białe i czarne) na przecięciach prostopadłych linii planszy (goban) o wymiarach 19 na 19 linii. Celem gry jest otoczenie własnymi kamieniami jak największego pola na planszy (liczonego jako liczba przecięć linii). Gra ta była uważana za obowiązkowy trening myślenia strategicznego oraz szkoła charakteru dla dowódców i władców Dalekiego Wschodu.

go

Klub go w Fundacji NAMI
Chociaż w GO grywało się we Wrocławiu już od lat 80-tych, a jeszcze niedawno prężnie działały w naszym mieście dwa akademickie kluby, goistyczne serce Wrocławia bije obecnie w siedzibie Fundacji NAMI.
Wytrwałość Marcina Majki: organizowanie lekcji, pokazów, turniejów i wielodniowych treningów zgromadziło grupę zarówno początkujących jak i grających od dawna graczy. Nasz klub przyczynił się też do reaktywacji Ligii Młodych Mistrzów.

Klub GO spotyka się w siedzibie Fundacji NAMI przy ul. Energetycznej 14 w czwartki w godz. 18.00-20.00

Zajęcia prowadzi Marcin Majka – Mistrz Polski z roku 2013, członek drużynowej reprezentacji Polski w roku 2015.
Zapraszamy dzieci, młodzież i dorosłych!

Kontakt:
– Grażyna Pogorzelska: grazyna.pogorzelska@fundacja-nami.pl, tel. (+48) 784 694 592
Instruktor:
– Marcin Majka: higaki_94@o2.pl, tel. (+48) 693 996 591
pomoc:
– Mikołaj Szustakiewicz: ...@gmail.com, tel. (+48) ...

Shogi w Fundacji NAMI

Shōgi (将棋) dosłownie „gra generałów” to oryginalna, japońska gra strategiczna. Ze względu na wspólne korzenie i zbliżone zasady, nazywana jest też „japońskimi szachami”. Tak jak w szachach, celem gry jest mat króla przeciwnika. Gra odbywa się na planszy liczącej 9 na 9 pól. Płaskie figury, których ruchy są zbliżone do szachowych, są jednokolorowe – rozróżnia się je po kierunku, w którym są obrócone. Poza przesunięciem figury, gracz może też wykonać ruch polegający na wstawieniu na planszę zbitej wcześniej figury przeciwnika jako swojej. Dodaje to grze dynamiki i sprawia, że końcowe etapy partii są bardzo emocjonujące.

shogi

Dōbutsu shōgi (どうぶつしょうぎ) „zwierzątkowe shogi”, to stworzona przez japońską zawodniczkę shogi p. Madokę Kitao uproszczona wersja japońskich szachów łącząca trzy pomysły:
1. uproszczenie gry do 4 figur przypadających na każdego z graczy i zastosowanie planszy liczącej tylko 3 na 4 pola,
2. zastąpienie znaków kanji na bierkach łatwo rozpoznawalnymi symbolami zwierząt (lwa, słonia, żyrafy i kurczaka),
3. zaznaczenie na każdej z figur dopuszczalnych kierunków ruchu odpowiednimi kropkami i skrócenie ruchów tylko do pojedynczych pól.
W efekcie powstała gra, której zasad można się nauczyć dosłownie w kilka minut, ale zachowująca najważniejsze elementy strategii shogi wraz z niezrównaną dynamiką gry.

dobutsu shogi

Klub shogi w Fundacji NAMI
W marcu 2014 przy Fundacji NAMI powstał pierwszy klub shogi we Wrocławiu, a w czerwcu tego samego odbył się pierwszy turniej (I Otwarte Mistrzostwa Wrocławia w Shogi), który zgromadził kilkanaście osób. Od tamtej pory udało się we Wrocławiu zorganizować ponad 10 turniejów, między innymi IV Otwarte Mistrzostwa Polski, które były największych wydarzeniem polskiego shogi w 2015 roku.

Poza organizowaniem turniejów prowadzone są także pokazy shogi oraz Dobutsu shogi w ogrodzie japońskim, w szkołach i na festiwalach. Na coraz większą skalę prowadzone są regularne zajęcia dla dzieci oraz młodzieży, zarówno klubie przy Fundacji NAMI jak i w szkołach w ramach zajęć dodatkowych.

Wrocław stał się, obok Krakowa i Warszawy, jednym z głównych ośrodków shogi w Polsce, wyróżnia się wśród nich aktywnością w popularyzacji shogi. Duże znaczenie miało też zorganizowanie dwóch wizyt we Wrocławiu Madoki Kitao, które przerodziły się w organizowany corocznie Festiwal Shogi.

Oprócz sukcesów organizatorskich wrocławscy shogiści odnoszą sukcesy sportowe:
instruktor klubu, Krzysztof Sieja zajmował długo trzecią pozycję w Polsce, zakwalifikował się do Mistrzostw Europy 2015 i został vice-Mistrzem Polski w 2015 roku.
Drugi z instruktorów, Wojciech Jedynak, stanął kilka razy na podium turniejów ogólnopolskich i niedawno wszedł do top-8 polskich graczy.

W wakacje 2016 (od 28.06 do 2.08) klub shogi spotyka się w siedzibie Fundacji NAMI przy ul. Energetycznej 14 we wtorki w godz. 17.00-20.00

Zapraszamy dzieci, młodzież i dorosłych!

Kontakt:
– Maciej Pogorzelski: maciej.pogorzelski@fundacja-nami.pl, tel. (+48) 502 796 050
Instruktorzy:
– Wojciech Jedynak: wjedynak@gmail.com, tel. (+48) 533-260-288
– Krzysztof Sieja: krzysztof.s.sieja@gmail.com, tel. (+48) 695-030-487

wspierają logo wroclaw logo sektor3

Fundacja Przyjaźni Polsko-Japońskiej NAMI

ul. Legnicka 65, 54-206 Wrocław
KRS 0000463568, REGON 022151911, NIP 894-304-66-75
Konto bankowe (PLN): BANK BGŻ 60 2030 0045 1110 0000 0315 2980

Polish–Japanese Friendship Foundation NAMI | ポーランド日本親善友好財団 波
65 Legnicka str, 54-206 Wrocław POLAND